Η τετράτομη εργασία «Μελέτες για τους Βλάχους», του βραβευμένου συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Αστέριου Κουκούδη, καθώς και το σύνολο των φωτογραφιών που συλλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στις εκδόσεις αυτές, παραχωρήθηκαν σε ψηφιακή μορφή από τον κ. Δημήτρη Κουκούδη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.
Το άοκνο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της, μετά από συστηματική και επίπονη εργασία, προχώρησε στη δημοσιοποίηση του υλικού αυτού κάτω από τη φιλοξενία της «Μέδουσας», της ψηφιακής της βιβλιοθήκης. Για να δείτε το υλικό αυτό μπορείτε είτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω συνδέσμους είτε να το ανακαλύψετε μέσα από την σελίδα μας.
Η Θεσσαλονίκη και οι Βλάχοι, Οι Μητροπόλεις και η διασπορά των Βλάχων, Οι Ολύμπιοι Βλάχοι και τα Βλαχομογλενά, Οι Βεργιάνοι Βλάχοι και οι Αρβανιτόβλαχοι της Κεντρικής Μακεδονίας - Η φωτογραφική «συλλογή» Αστέριου Κουκούδη
Όλο το ερευνητικό αρχείο και τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραμμάτων του ιστορικού Αστέριου Κουκούδη βρίσκονται πλέον στην Δημοσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, μετά από επιθυμία του που υλοποιήθηκε ύστερα από την πρόωρη εκδημία του. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας έχει την υποχρέωση, μετα την αποδοχή της δωρεάς, να στελεχώσει ειδικό τμήμα έρευνας για τους Βλάχους! Η ιστοσελίδα vlachs.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνεται υπό την εποπτεία του κ. Δημήτρη Κουκούδη.
Ομιλία με θέμα "Η ένταξη των Βεργιάνων Βλάχων στην Ελληνική Πολιτεία: προκλήσεις, αποκλίσεις και επιπτώσεις", (1912-1940) πραγματοποίησε ο Αστέριος Ι. Κουκούδης το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας «θεανώ Ζωγιοπούλου»
Σχετικό άρθρο: Η ένταξη των Βεργιάνων Βλάχων στην Ελληνική Πολιτεία: προκλήσεις, αποκλίσεις και επιπτώσεις, (1912-1940)
Επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ, με μαλακό καπάκι, μικρότερο σχήμα και σαφώς πιο προσιτή τιμή, ο δεύτερος τόμος, Οι Μητροπόλεις και η Διασπορά των Βλάχων, της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών τετράτομης ενότητας "Μελέτες για τους Βλάχους" του Αστέριου Ι. Κουκούδη.
Με ορόσημο το 1769, το έτος της πρώτης «καταστροφής» της Μοσχόπολης, οι Βλάχοι ξεκινούν την πλέον βεβαιωμένη «Διασπορά» τους από το Νότο προς το Βορρά. Μεγάλες ή μικρότερες ομάδες εγκαταλείπουν το μητροπολιτικό τους χώρο στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, προς τον ορίζοντα των Βαλκανίων και ακόμη πιο πέρα. Πλημμυρίζουν τα μακεδονικά εδάφη, δημιουργώντας νέους οικισμούς στα ορεινά και παροικίες στις αναπτυσσόμενες πολιτείες. Φτάνουν στις πλαγιές της Ροδόπης, του Δυτικού Αίμου και τις πολιτείες της Βουλγαρίας. Εδραιώνουν εγκαταστάσεις στις πόλεις του Κοσόβου και της Σερβίας.
Το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου αντιμετωπίζει, προβάλλει και αναδεικνύει τη βλάχικη πολιτισμική κληρονομιά ως συστατικό στοιχείο του τόπου μας. Θεωρεί ότι οι καιροί είναι ώριμοι για τη συστηματική έρευνα, μελέτη και παρουσίαση τόσο της ιστορικής όσο και της σύγχρονης συνείδησης και πραγματικότητας της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης. Επιθυμία του Ιδρύματος είναι να κάνει κατανοητά στο ευρύτερο κοινό τα συνακόλουθα θεωρητικά και μη ζητήματα. Ξεκινά λοιπόν την προσπάθειά του με την παρουσίαση των πολλαπλών βλάχικων ταυτοτήτων (τοπικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, πολιτισμικών κ.ά.), όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στις αρχές του 20ού αιώνα». Η επιλογή μας δικαιολογείται, διότι εκατό χρόνια μετά, αυτή η παρουσίαση συμβάλλει στην ερμηνεία και την κατανόηση της σύγχρονης ταυτότητας των Βλάχων της Ελλάδας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΒΕΡΩΦ
Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
κάντε "κλικ" για πλήρη προβολή
Σελίδα 1 από 2