Συνεχίζοντας τις δημοσιεύσεις για τις επιστολές διαμαρτυρίας των Βλάχων της Πιερίας για τη δράση της Ρουμανικής Προπαγάνδας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, παρουσιάζουμε τον κατάλογο των 444 ονομάτων Βλάχων κατοίκων της πόλης της Κατερίνης. Ο κατάλογος βρέθηκε στο Αρχείο του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 18 Φεβρουαρίου του 1907 οι παρακάτω Βλάχοι κάτοικοι της Κατερίνης, συνυπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκηρύσσοντας με αγανάκτηση τους ισχυρισμούς της προπαγάνδας.
Την επιστολή αυτή φαίνεται πως συνυπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών βλάχικης καταγωγής, που είτε κατοικούσαν σταθερά στην πόλη, είτε παραχείμαζαν τότε εδώ. Ανάμεσά τους αναγνωρίζονται οι πρόγονοι των περισσοτέρων οικογενειών βλάχικης καταγωγής που εξακολουθούν να ζουν στην Κατερίνη.
Οι γνώστες εύκολα διακρίνουν πως οι περισσότεροι Κατερινιώτες Βλάχοι προέρχονταν από το Λιβάδι Ελασσόνας και ακολουθούσαν ομάδες Βλάχων με καταγωγή από τον Κοκκινοπλό Ελασσόνας, τη Σαμαρίνα Γρεβενών, το Φλαμπουράρι Ιωαννίνων, το Κάτω Βέρμιο (Κάτω Σέλι) Βέροιας, μέχρι και Αρβανιτόβλαχοι από το Άνω Βέρμιο (Άνω Σέλι) Νάουσας και το Άνω Γραμματικό Έδεσσας έως και κάποιος από το Νυμφαίο Φλώρινας Το σημαντικότερο είναι πως περιλαμβάνονται άνθρωποι από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα της πόλης, καθώς την επιστολή συνυπέγραψαν πρόκριτοι, ιερείς, γιατροί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, κτηματίες, έμποροι, βιοτέχνες, μέχρι και απλοί τσομπαναραίοι και αγωγιάτες. Ο κατάλογος αυτός φανερώνει την ουσιαστική συμβολή των Βλάχων τουλάχιστον στη δημογραφική εικόνα της Κατερίνης των αρχών του 20ου αιώνα. Θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει μία ακόμη ισχυρή μαρτυρία πως η Κατερίνη υπήρξε λίγο ή πολύ ένα βλάχικο δημιούργημα. Στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε των κατάλογο με τα ονόματα των Βλάχων από τον Άγιο Σπυρίδωνα και το Δίο που συνυπέγραψαν και απέστειλαν μια ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας.
|
|