Στη διάθεση του κοινού το ερευνητικό υλικό του Αστερίου Κουκούδη για την ιστορία των Βλάχων
Τον περασμένο Φεβρουάριο συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που ο βραβευμένος συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Αστέριος Κουκούδης «έφυγε» αιφνίδια από τη ζωή.
Δωρεά του ερευνητικού αρχείου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
Όλο το ερευνητικό αρχείο και τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραμμάτων του ιστορικού Αστέριου Κουκούδη βρίσκονται πλέον στην Δημοσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, μετά από επιθυμία του που υλοποιήθηκε ύστερα από την πρόωρη εκδημία του. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας έχει την υποχρέωση, μετα την αποδοχή της δωρεάς, να στελεχώσει ειδικό τμήμα έρευνας για τους Βλάχους! Η ιστοσελίδα vlachs.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνεται υπό την εποπτεία του κ. Δημήτρη Κουκούδη.
Εισαγωγικό σημείωμα
Η εργασία «Μελέτες για τους Βλάχους» του Αστέριου Ι. Κουκούδη πραγματοποιήθηκε μέσα στο ερευνητικό πλαίσιο του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα 1994-1997.
Το 1998 έλαβε βραβείο του Τμήματος Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η έκδοσή της τετράτομης αυτής εργασίας πραγματοποιείται με πρόλογο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και με την ενίσχυση του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Πρόλογος Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Εκ πρώτης όψεως οι «Μελέτες για τους Βλάχους» του Αστέρη Κουκούδη είναι ένα τεράστιο ευρετήριο όλων των βλάχικων εγκαταστάσεων στη Νότια Βαλκανική. Το ευρετήριο αυτό περιλαμβάνει μία ιστορική αναδρομή για τις ομάδες των βλάχικων μητροπολιτικών οικισμών και μία εκτενέστερη καταγραφή της ιστορίας των βλάχικων οικισμών και εγκαταστάσεων στην Κεντρική Μακεδονία.
Επιστολή Παναγιωτάτου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, Βαρθολομαίου Α'
Τω Εντιμοτάτω κυρίω Αστερίω I. Κουκούδη, τέκνω της ημών Μετριότητος εν Κυρίω αγαπητώ, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.
Ασμένως ελάβομεν την τε από ιγ' παρελθόντος μηνός Ιουλίου επιστολήν και τον υπό της υμετέρας αγαπητής Εντιμότητος προφρόνως αποσταλέντα ημίν πρώτον τόμον του πονήματος αυτής, τιτλοφορούμενον " Οι μητροπόλεις και η διασπορά των Βλάχων ", αναφερόμενον εις την ιστορίαν των Βλάχων και αποδεικνύοντα κατά τρόπον σαφή την ελληνικήν καταγωγήν αυτών, όνπερ και μετά πολλού ενδιαφέροντος διεξελθόντες κατέθεμεν εν τη καθ' ημάς Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.
Εισαγωγή - Εκτιμήσεις Συμπεράσματα
Θυμάμαι τον Γκραίκο παππού μου, τον μπάρμπα-Τζιόρτζη να με ρωτά, σαν πήγαινα στο χωριό της μητέρας μου στο Ρουμλούκι: “Τι είσαι βρε 'συ, Ρωμιός για Βλάχος;” Ενώ στη Βέροια, ο Βλάχος παππούς μου, ο λάλα-Στέργιος, με ρωτούσε στα βλάχικα: “Τσε χι τίνι, Αρμούν ια Γκρέκ;” (Τι είσαι εσύ, Αρμούνος ή Γκραίκος;). Και εγώ, μη θέλοντας να τους κακοκαρδίσω, έδινα στον καθένα τους την απάντηση που ήθελε να ακούσει. Ήταν χρόνια αργότερα, όταν κατάλαβα πως και οι δυο τους ήθελαν να τους πω το ίδιο πράγμα, μα ο καθένας τους ήθελε να το ακούσει στη δική του γλώσσα.